PRIVLAKA

Povijest i kulturna baština

Privlaka se u pisanim dokumentima prvi puta spominje 1296.g. kao vinogradarsko mjesto.

Generacijama je vezana uz more, pomorstvo i ribarstvo. Ime mjesta kroz stoljeća doživljavalo je brojne promjene: Brevilaqua, Privilacha, Priulacha… do oblika kakav znamo danas. Glasoviti su privlački sabunjari, ljudi koji su mukotrpnim vađenjem pijeska iz mora postali nadaleko poznati.

Obrađena polja i netaknuta priroda čuvaju najstarije spomenike kršćanstva. Značajni su ostaci crkve Sv. Kate iz 14. stoljeća. Crkva Sv. Vida, zaštitnika ljekarnika, plesača i glumaca, nastala u 14. st. sačuvana je u cijelosti. I danas se u njoj vrši služba Božja u lipnju na dan tog svetca zaštitnika. Razgledati se mogu i župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije iz 19.st. koja se ubraja među najljepše primjere klasicističke arhitekture u Dalmaciji te crkva Sv. Barbare izgrađena za vrijeme Domovinskog rata. Razgledajte i kapelicu Sv. Nikole koja je posvećena privlačkim mornarima i pomorcima. Kapelica je prvi put obnovljena 1976. godine te je ponovno obnovljena 2017. godine.

Osim sakralnih spomenika, sačuvani su i privlački bunari. Bili su izvor vode i izvor života. Svjedočili su težačkom i ribarskom radu stanovnika, slušali su priče i čuvali tajne ljubavi. Danas je sačuvano 12 takvih bunara. Najpoznatiji među njima je bunar Sokolar uz koji se veže i legenda o nesretnoj ljubavi.

Stay Safe Croatia How to enter Croatia Logo Covid Testing Zadar