Otkud dolazi bura i zašto se tako zove

Plemenit i moćan vladar imao je kćer Buru. Bila je lijepa i pametna zbog čega su je svi muškarci htjeli za ženu. Ona ih je sve redom odbijala.Postala je toliko ohola zbog svoje ljepote da se uznosila iznad vječnih božica. Božice su se pobunile i zamolile vrhovnog boga da je kazni. Bog ju je pogodio munjom te osudio na pakao i vječne muke. Otada, svaki put kada joj se u paklu (područje današnje Paklenice) pridruži neka nova žena zbog istog grijeha, Bura plačući teško uzdahne sjećajući se nekadašnjeg života te od njezinog uzdaha nastaje vjetar. Taj se vjetar i danas zove Bura.

Petar Zoranić, Planine – Otkud izlazi bura i zašto se tako zove

LEGENDA O ZMIJI I ZADARSKOM NADBISKUPU

Jedan je zadarski nadbiskup, jašući na konju, prolazio Privlakom. Nije ni opazio da se u pjeskovitom tlu kriju zmije. Jedna je zmija otrovnica ugrizla nadbiskupova konja koji je, naglo se trznuvši, izbacio nadbiskupa iz sedla. Pavši na tlo i ozlijedivši se, nadbiskup je prokunio svaku zmiju otrovnicu na privlačkom tlu. Otada u Privlaci nema zmija otrovnica. Znanstvenici pak govore kako zbog velikog broja podzemnih voda i pjeskovita tla u Privlaci nema zmija.

BUNARI I OBIČAJI

U Privlaci je postojao običaj da mlada prvo jutro nakon udaje donese na bunar kolač i jabuke. Kolač i nekoliko jabuka stavila bi na krunu bunara, a ostale jabuke bacila bi u bunar. Seoski dječaci znali su čekati cijelu večer pokraj bunara kako bi prvi uzeli kolača. Žene koje bi tijekom dana došle na bunar, zagrabivši vodu, u svojim sićevima pronašle bi jabuku. Tada su znale da je u njihov zaselak došla nova mlada.

BUNARI I JABUKA

Privlački dječaci često su se, kako bi se zabavili, utrkivali s jabukom. Postoji predaja koja kaže da će jabuka, koja se baci u jedan od privlačkih bunara, prije doći do obale mora nego onaj koji ju je bacio. Onaj koji ju je bacio uputio bi se prema obali pješice, a jabuka bi, podzemnim vodama i njihovim strujama, prva stigla i isplivala pored obale, čekajući znatiželjnog tragača.

PRIJETVOR SOKOLARA U VODU

Vila Prislavka s bogom mora Protejem imala je dva sina, Sokolara i Novaka. Sokolar se svim srcem zaljubio u Jagicu, ali i ona u njega. Jagičina najbolja prijateljica Ružica odlučila je pridobiti Sokolara za sebe. Otrovala je Jagicu koja je ubrzo umrla.Venera, božica ljubavi, pretvorila je Jagicu u jagodu.Sokolar je svojim suzama natopio voljenu jagodu. Majčine tople riječi, da će mu pronaći najljepšu i najplemenitiju dragu, nisu ga mogle utješiti. Mladić se, shrvan tugom i boli, na majčinom krilu pretvorio u vodu. Ta voda, i danas, nosi njegovo ime Sokolar (bunar u Privlaci).

Petar Zoranić, Planine – Pripovijest o prijetvoru Sokolara u vodu, a Jagice i Ružice u cvijeće

PRIPOVIJEST O DRAŽNIKU, NOVAKU I PRISLAVKI (PRIVLAKI)

Vile Prislavka i Primorka bile su sestre. Novak, Prislavkin sin i Sokolarov brat, zaputio se s Dražnikom, svojim rođakom i Primorkinim sinom, u lov. Vile lova Mare i Jela ugledale su u šumi mladiće te su se odmah zaljubile u njih. Svaki je mladić obljubio svoju dragu, Novak Maru, a Dražnik Jelu. Kada je to ugledala Dijana, božica lova, jako se naljutila na vile i ubila ih. Za primjer drugima Maru je pretvorila u vodu, a Jelu u stablo. Novak, čuvši za smrt voljene djevojke, plakao je na majčinom krilu, te se, kao i brat Sokolar, pretvorio u vodu. Ta voda (bunar u Privlaci) i danas nosi njegovo ime. Majka Prislavka od tuge je umrla, a kraj u kojem je zakopana nosi po njoj ime Privlaka. Protej, bog mora i Prislavkin muž, doživjevši tešku sudbinu, stalno drži dragu Prislavku zagrljenu svojim rukama.

Petar Zoranić, Planine – Pripovijest o prijetvoru Dražnika i Novaka u vode, Mare u vrelo, a Jele u drvo i prijetvor Privlake

SABUNJARI

Mukotrpnim radom i upornošću, osim ribara i težaka, u nedalekoj prošlosti isticali su se i privlački sabunjari. Bili su nadaleko poznati po vađenju pijeska iz mora koji su ručno, na ramenima, nosili do svojih brodova leuta, gajeta, bracera. Njihovom zaslugom obnovljen je grad Zadar nakon stradavanja u Drugom svjetskom ratu. U znak pobjede nad svim nedaćama života, u znak ponosa i slave, današnji nogometni klub nosi ime Sabunjar.

 

Video

Fotogalerija