Poštovani gosti, dragi prijatelji

Dobrodošli na stranice Turističke zajednice općine Privlaka. Želimo vam približiti ovo područje sa svim njegovim ljepotama, posebnostima, atrakcijama, kao i turističkim potencijalima...

Tamo gdje prestaje kameni krš, počinje Privlaka, malen poluotok ukopan u pijesak sjeverne Dalmacije koji se na svojoj istočnoj strani spaja s kraljevskim Ninom.
Sedam kilometara duga, četiri široka, Privlaka je mala površinom, ali velika srcem. Prvi se put spominje u 13. stoljeću. Bogata arheološkim nalazima iz nama teško zamislivih 20 000 godina prije Krista donosi prošlost.

Privlaka je oaza prekrasnih pješčanih uvala

Jedno od najljepših prirodnih bogatstava Privlake zasigurno su njene plaže i uvale. Okupati se u Privlaci iznimno je lako: gdje god se okrenuli čekaju vas prekrasne pješčane uvale koje očaravaju i mamu svojom ljepotom.

Idealna destinacija za obiteljski odmor

S preko 2 000 ležaja u modernim i lijepo uređenim sobama i apartmanima, idiličnim kampovima, hotelskim smještajem, vikend naseljima poput Sabunika ili Škrapavca predstavlja idealno mjesto za obiteljski odmor.

Mjesto s dugogodišnjom ribarskom tradicijom

Doživjeti Privlaku znači rano ujutro doći u živopisnu lučicu u središtu mjesta. Ovdje ribari na stari i posve tradicionalan način prebiru mreže nakon jutarnjeg ribolova, nudeći svježu ribu. Ovo ribarsko mjesto i dalje njeguje najstarije načine ribolova.

Mjesto priča i legendi

Ako hoćete zaviriti u dušu Privlake, morate vidjeti stare privlačke bunare. Najpoznatiji među njima je bunar Sokolar, koji se spominje u 1.hrvatskom romanu. Za njega se veže legenda o nesretnoj ljubavi.

Crkva Sv. Vida

Prvi put se spominje u 14. st. Predstavlja simbol kulture kolijevke hrvatsko-kršćanske povijesti.

Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije

(19.st.) ubraja se u najljepše primjere izvorne klasicističke arhitekture u Dalmaciji.

Privlaka, ljepša strana odmora i života

Doći u Privlaku znači vidjeti, čuti, omirisati, osjetiti neomirisano, netaknuto, nepojmljivo…

Pješčane plaže

Privlaka obiluje dugim, plitkim, pješčanim plažama koje su kao stvorene za obiteljski turizam. Obitelji s malom djecom uživat će u čistom moru i igrama na pijesku. Čist zrak i ljekovito crno blato u Mostini pogoduju liječenju reume i artritisa. Poseban doživljaj je sunčanje na dugoj, lijepo uređenoj šetnici koja okružuje gotovo cijelo mjesto. Sa šetnice se u večernjim satima pruža pogled na prekrasan zalazak sunca.

Povijest i kulturna baština

Obrađena polja i netaknuta priroda obgrlili su najstarije spomenike kršćanstva. Značajni su ostaci crkve Sv. Kate iz 14.stoljeća i crkva Sv. Vida iz 14.st., zaštitnika ljekarnika, plesača i glumaca. Sačuvana je u cijelosti te se i danas u njoj vrši služba Božja u lipnju na dan svetca zaštitnika. Razgledati se mogu i crkva Sv. Barbare, koja je izgrađena za vrijeme Domovinskog rata i župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije iz 19.st.

Gastronomija

Zahvaljujući vrijednim privlačkim ribarima u Privlaci se uvijek može kupit svježa, tek ulovljena, riba. Plodovi mora čine osnovicu naše gastronomske ponude. Pečena na gradelama, skuhana ili pripremljena na brudet, svježa riba zadovoljit će nepce svakog gurmana. Ribu, školjke, baš kao i dalmatinski pršut, masline, poznati paški sir te iznimno kvalitetna vina možete degustirati u konobama i restoranima u kojima će vas dočekati ljubazni domaćini i ugodna obiteljska atmosfera.

Aktivan odmor

U Privlaci se možete rekreirati na razne načine. Mjesto ima dva nogometna igrališta te košarkaško i odbojkaško igralište. Ljubitelji vodenih sportova plivati će i roniti duž obale, zaigrati vaterpolo ili picigin na plitkim, pješčanim plažama. Rekreativci zasigurno neće propustiti trčanje dugom šetniciom uz more.

Manifestacije

Privlaka Vam nudi širok spektar kulturno-zabavnih manifestacija tijekom ljeta, od kazališnih predstava, tradicionalnih ribarskih večeri, klapskih večeri, pa sve do sportskih događanja.

www.pointerstravel.com